Magistraal Jubileumconcert

Zaterdag j.l. presenteerde het Chr. Mannenkoor DEV te Hattem zich in nieuwe stijlvolle koorkleding tijdens haar jubileumconcert t.g.v. ‘80 JAAR DEV’ in een volle Open Poort.
Het koor had zich verzekerd van goede medewerkers als het Erasmus Consort begeleidings ensemble, een viertal trombonisten van de CMH en Sander van den Houten op piano en kistorgel.

Begonnen met het feestelijk ‘Preis und Lob’ van Joh.S. Bach werd de toon gezet voor het vervolg van een uitgekiend mooi programma. Psalmen in bewerkingen van Karel Rouw en Bert Duijst waarna werken van John Stainer en John Taverner. Bijzonder was de uitvoering van de complete ‘Deutsche Messe’ van Fr. Schubert waarin het koor afgewisseld werd met zang van een samengesteld dubbel mannenkwartet. Hoogstaande koormuziek, dan weer met sonore begeleiding van het consort of kistorgel en dan weer a capella! Het octet liet zich later horen in een voortreffelijke uitvoering van het ‘Ständchen’ van dezelfde componist met solozang van Casper Spannenberg.
In het ‘Pie Jesu’ en ‘U heft mij op’ klonk mooie solozang van Bert van der Worp.

Indrukwekkend was de 1 minuut stilte die werd genomen i.v.m. de aanslagen in Parijs, voorafgaande aan de uitvoering van ‘Verleih uns Frieden’van F. Mendelssohn.
Composities van de hedendaagse Engelse componist Karl Jenkins als het ‘Ave Verum’ – ‘Benedictus’  en het glorieuze ‘Amen’ waren gebundeld in het laatste blok, voorafgegaan door een fraaie uitvoering van zijn ‘Palladio’ door het consort.
Oud dirigent Bert Duijst werd tijdens deze avond benoemd tot ere-dirigent van het koor.

Na afloop werd aan verschillende concertgangers gevraagd om in een enkel woord te reageren op deze avond. Wij laten hier enkele reacties volgen. ‘adembenemend mooie uitvoering van de Deutsche Messe’ – ‘magistraal – mooie afwerking in kleur en klank’ – ‘zuiver en technisch perfect’- 'lof voor programma samenstelling’- ‘goede discipline en aandacht voor dirigent’-  ‘zang uit het hart’ – ‘muziek heeft mij ontroerd in alle opzichten’ en ‘a capella zang puur en eerlijk’ – ‘ik zou zo weer mee willen zingen maar ben nu te oud’ – ‘ tijdens de uitvoering van het ‘Locus Iste’ en ‘Veleih uns Frieden’ hield ik mijn ogen niet droog’.

Dirigent Bert van de Wetering kan met zijn mannen terugkijken op een bijzonder concert en vol vertrouwen de toekomst tegemoet zien.

Maandag 21 december zal DEV opnieuw te beluisteren zijn tijdens het Kerstconcert in de Open Poort en woensdag 23 december in de Grote Kerk van Oldebroek.

« terug naar overzicht