Jubileumconcert en Cd presentatie

         
  

Zaterdagavond 6 maart jl. gaf het Chr.Mannenkoor ‘D.E.V.' o.l.v. Bert Duijst haar jubileumconcert t.g.v. het 75 jaar bestaan in een volle en sfeervol ingerichte Open Poort te Hattem.
Het koor had zich verzekerd van beroepsmusici als medewerkers te weten André van Vliet op concertvleugel en het Blazersensemble Incontro bestaande uit Anja van der Maten-hobo, Marjolein de Wit-dwarsfluit, Ryanne Hofman-klarinet, Andreas Skarbun-fagot en Gerhart Drijvers-hoorn.

De avond kende enkel maar hoogtepunten. Zowel koor als medewerkenden zorgden voor een hoogstaand en kwalitatief programma. Niet enkel in de ‘eenvoudige' Nederlandstalig geestelijke koorwerken maar des temeer in o.m. de uitvoering van vier delen uit de ‘Messe für Männerchor'van Josef Rheinberger toonde DEV haar kwaliteiten. Er zijn weinig mannenkoren die deze muziek ‘aandurven'om uit te voeren. DEV liet echter horen waar een amateurkoor onder vakbekwame leiding toe in staat is. Dit was ook te horen in het ‘Tenebrae factae sunt'van David Perez in een mannenkoor-bewerking van de dirigent. Prachtige koorklanken waren te beluisteren in de uitvoering van twee Byzantijns Slavische werken die uiteraard a capella werden gezongen en waarin de typische Russische koormuziek goed werd weergegeven.

     

Zowel André van Vliet als Incontro gaven ook blijk van hun kunnen en dat niet alleen in de begeleiding van DEV maar zeker ook in de gespeelde solowerken. Het talrijke publiek luisterde ademloos toe tijdens de uitvoering van ‘God be with you till we meet again' op vleugel. Techniek die gepaard ging met een zeer muzikale uitvoering!
Incontro liet horen veel in hun mars te hebben als ensemble in o.m het ‘Kwintet in Bes - opus 56 nr.1' van F.Danzi. Geraffineerd in samenspel, dynamiek en zuiverheid! Grote klasse!
Onvermeld mag ook niet blijven de solistische inbreng van het koorlid bariton Casper Spannenberg in met name het ‘Gnädig und barmherzig' van A.B.Grell. Dit vijfstemmig a capella koorwerk klonk zuiver, was doorzichtig en werd prachtig aangevuld door de solist.

Tijdens dit concert werd de jubileum cd gepresenteerd evenals de live opgenomen kerst c.d. ‘Kerst met DEV'.
Voorzitter Willem Spannenberg onthulde samen met dirigent Bert Duijst het titelblad van deze cd ‘Meer lof voorU...!‘ en laat het kleine koororgel zien in de Grote- of Andreaskerk te Hattem. De titel verwijst naar de boodschap die DEV nu alweer 75 jaar mocht uitdragen namelijk, zingend getuigen van Gods goedheid! Soli Deo Gloria!

De eerste exemplaren werden uitgereikt aan Ere- dirigent Karel Rouw die DEV 25 jaar muzikaal mocht leiden, aan burgemeester J.W. Wiggers en dirigent Bert Duijst.

            

Met de uitvoering van enkele delen uit The Messiah van G.F. Händel en enkele Negro Spirituals kwam een eind aan een bijzonder jubileumconcert van DEV. Het lijkt zo gebruikelijk maar deze avond waren er terecht bloemen en lovende woorden voor André van Vliet, Incontro en koorsolist maar ook bloemen voor dirigent Bert Duijst die met zijn koor opnieuw naam heeft gemaakt met dit concert. Terecht een staande ovatie met langdurig applaus!

Zoals het koor was begonnen eindigde het ook, nu met de gezongen zegenbede ‘Zegen ons Algoede' en kwam er een eind aan een concert waar nog lang over zal worden nagepraat.

Voor meer foto's zie het fotoalbum "Jubileumconcert en Cd- prsentatie" op de fotopagina van de DEV-website.

« terug naar overzicht