Indrukwekkend Kerstconcert

 

Maandag 14 december j.l. gaf het Chr. Mannenkoor ‘D.E.V.' haar jaarlijks kerstconcert in het kerkelijk centrum De Open Poort te Hattem. Dit concert vormde de opmaat naar het 75 jarig jubileum van het koor in 2010 en het mag gezegd worden, een indrukwekkende basis met hoge verwachtingen voor wat komen gaat in het nieuwe jaar.
Zo'n 500 bezoekers waren naar de kerk gekomen om naar de verrichtingen van koor en medewerkenden te luisteren. Eerst werd een kort moment stil gestaan bij het overlijden van het koorlid Albert Horst.

Na gebruikelijke openingswoorden klonk in koor- en samenzang het ‘Komt allen tezamen' met begeleiding van het Hattems Koper Ensemble. Dit ensemble had twee keer een solistisch aandeel in het programma met het spelen van mooie kerstmuziek. In met name het ‘Joy to the World' van G.F. Händel en ‘The Holly and the Ivy' (een English traditional in een bewerking van Howard Cable) legde het ensemble een stuk vakmanschap aan de dag wat bijna professioneel klonk. Prachtige homogene koperklanken en samenspel, gekoppeld aan hoogstaande techniek en zuiver van toon.
Dat gold zeker ook voor de sopraan Annemet Lems. Ademloos luisterden de aanwezigen naar de uitvoering van o.m. het ‘Ave Maria' van Caccini en ‘U heft mij op' van R. Lovland. Wat een stembeheersing en stembereik! Een mooie- en beheerste sopraanklank waar zowel in de piano- alsook de forto gedeeltes het boeiend en aangenaam was om naar te luisteren.

 

Bert Duijst had zijn koor na de cd opname in november j.l. in drie weken klaargemaakt voor dit concert en het mag gezegd, daar is hij zeker in geslaagd. DEV bracht een prachtig afwisselend programma ten gehoor met zowel oude- en bekende kerstliederen alsook het ‘For unto us a Child is born' uit The Messiah van G.F. Händel en samen met de sopraan het bekende ‘Panis Angelicus' van C.Frank en het ‘Cantique de Noël' van A. Adam. Alles klonk beheerst en zuiver en dat mag zeker op het conto van dirigent Bert Duijst worden bijgeschreven die zijn koor altijd weer weet te motiveren en tot hoge prestaties weet te leiden.

De koorleden Jan Willem - en Casper Wim Spannenberg soleerden voortreffelijk in het ‘Il est le divin Enfant' en Casper Spannenberg zong samen met de sopraan de solo in ‘Once in Royal Davids City'' .
De pianobegeleiding van soliste en koor was in handen van Sander van den Houten. Hij was op het laatste moment ingehuurd, omdat 's morgens nog niet zeker was of Bert Duijst tijdens het concert aanwezig kon zijn wegens ziekte. Sander kweet zich goed van zijn taak en had in korte tijd zich de muziek eigen gemaakt.

DEV mag terugzien op een prachtig- en boeiend kerstconcert dat o.l.v. Bert Duijst zeker ‘indrukwekkend' genoemd mag worden.
Terecht waren er bloemen voor dirigent en medewerkenden en beloonden de vele aanwezigen dit concert met een langdurig applaus en staande ovatie.
Hierna werd afgesloten door alle medewerkenden en samenzang met het zingen van het ‘Ere zij God'.

Het concert is professioneel live opgenomen en de cd is te bestellen via de leden of via de website www.devhattem.nl

« terug naar overzicht